print this page

PP: conservering online

De website R2R 'From Research to Restoration' moet snelle degradatie van polypropyleen (PP) objecten voorkomen.

Objecten waarin materialen van polypropyleen (PP) zijn verwerkt, blijken ernstig te degraderen bij blootstelling aan (zon)licht. Door online ervaringen te delen − opgedaan met de behandeling van twee wandtapijten met dit materiaal − wordt verval bij andere objecten in de toekomst hopelijk voorkomen.

Cristina de Casto Gonzalez (RCE, 2006) weeft een dummy voor testdoeleinden

Cristina de Casto Gonzalez (RCE, 2006) weeft van polypropyleen een dummy-wandtapijt voor testdoeleinden.

De twee wandtapijten die werden behandeld waren Fête I en Fête II (1969) van de Nederlandse textielkunstenares Wil Fruytier. Zij zijn beide gemaakt van polypropyleendraad. Door gebrek aan kennis over dit materiaal zijn de werken in de loop der tijd ernstig beschadigd geraakt. Andere werken van Fruytiers hand waren zelfs zo ernstig gedegradeerd dat weggooien de enige optie was.

R2R

De resultaten van de behandeling van de tapijten werden vastgelegd op de website 'From Research to Restoration' (R2R), die werd toegevoegd aan het INCCA-platform voor behoud van moderne kunst. De R2R website is met name bedoeld om conservatoren en restauratoren ervan te doordringen dat polypropyleen (PP) ernstig degradeert wanneer het zonder enige uv-bescherming wordt blootgesteld aan (zon)licht. De site geeft inzicht in de manier waarop een kunstwerk van dergelijke moderne materialen het beste kan worden bewaard. De ervaringen met de twee werken van Wil Fruytier vormen de illustratie. 

Aanpassingen

In het kader van het kennisprogramma Toegankelijkheid onderzochten de makers van R2R wat professionals en studenten van deze website vonden. Op de feedback-pagina van de website was daarom de mogelijkheid gecreëerd om een reactie te geven. Ook kreeg de doelgroep via het INCCA-platform een 10-vragen-formulier toegezonden. De feedback leidde tot enkele aanpassingen aan de website. Over het algemeen waren de respondenten echter positief en prezen het nut van een website met uiteenlopende informatie over een bepaald conserveringsonderwerp. Bijna alle respondenten zeiden te zullen terugkeren wanneer zij informatie over polypropyleen nodig zouden hebben en/of een werk van polypropyleen onder handen hebben. 

Over de kunstenaar

Wil Fruytier (1915-2007) werd geboren als Wilhelmina Elisabeth Maria van der Lande. Als textielkunstenaar woonde en werkte ze in Amsterdam. Fruytier was vooral productief tussen 1950 en 1980 en geldt als een van de pioniers van de textielkunst. Aanvankelijk maakte ze geweven gobelins. Artistiek het sterkst zijn haar touwkleden, gemaakt van ruwe kabels. Fruytier noemde zichzelf 'textielarchitect', omdat ze met haar grote kleden een ruimtelijke creatie beoogde. In 1961 nam ze met lappendekens deel aan de Biënnale in Venetië. Haar werk is onder meer vertegenwoordigd in de collecties van Delta Lloyd Amsterdam, TU Eindhoven, Bouwfonds en van de RCE.

Wil Fruytier, Acrobat, 1971

Wil Fruytier, Acrobat, 1971.